Om Tove Tapetserare

Foto: Sarah Maple

Personen bakom Tove Tapetserare är jag, Tove Falk. Jag har alltid varit intresserad av hur saker och ting hänger ihop och hur en sak vi gör påverkar något annat. Detta har gjort att jag även har ett stort intresse för loppis, återbruk och att ta tillvara på de tillgångar som redan finns. Tre intressen som tillsammans födde en stor passion för möbeltapetsering.

Min väg till att bli tapetserare

Under mina loppisrundor ramlade jag ibland på möbler som jag förälskade mig i. Inte för hur de såg ut, utan för vad de en gång hade varit och vad de återigen skulle kunna bli. Detta gjorde att jag allt som oftast kom hem med en möbel som jag sedan själv klädde om. Vid ett tillfälle behövde jag knappar till en möbel och hamnade då hos Tapetserarverkstaden Jansson o Björklund.  Där såg jag en ung tjej som jobbade som tapetserare och mitt intresse för yrket var väckt!

Jag utbildade mig till möbeltapetserare i Ljusdal mellan 2003 och 2005. När det sedan var dags för praktik valde jag mina praktikplatser med stor variation och omsorg för att få möjlighet att lära mig av de allra bästa inom yrket.

Mina lärlingsplatser
Ivan Björklund – Jansson & Björklund, Gävle
Jeanette Sverin – Jansson & Björklund, Gävle
Maria Bladlund – Södra Dalarnas Tapetserarverkstad, Avesta.
Märta Bring – Luthagensmöbelatelje, Uppsala

År 2014 tog jag med stor glädje mitt Gesällbrev som utdelades i Blå Hallen. För väl utfört gesällprov fick jag en belöningsmedalj.

En kreativ och miljövänlig vardag

Jag älskar att jag får använda min kreativitet och hantverkskunnande varje dag som tapetserare. Att få ta del av människors liv och historien kring en möbels liv ger mig så mycket. Jag skapar med mina händer. Ger möbeln ett större värde än vad den hade när den kom. Jobbar med återbruk. Återvinning. Miljötänk. Jag ser kunden och jag ser möbeln och det tillsammans ger mig förutsättningar för att skapa en unik möbel för just dig och dina behov. För mig är det alla de små detaljerna som gör helheten.

Att få göra skillnad miljömässigt är som sagt viktigt för mig. Att ta tillvara och återanvända gamla möbler, som har en kvalité som inte går att få tag idag, är väldigt givande. Att ge möbler nytt liv samtidigt som det ger en positiv miljöpåverkan är en av de största drivkrafterna för mig.

Är möbler till för att brukas eller till för att förbrukas?

Äldre möbler är gjorda för att brukas och brukas om igen. När stoppningen eller tyget blir dåligt (eller när ögat inte längre gillar vad det ser) då kan möbeln kläs om och om och om… Moderna möbler håller en viss tid men är inte byggda för att kläs om flera gånger. Möbelstommarna är ofta gjorda av spånskivor eller dåligt virke vilket gör att dessa möbler inte håller i längden, de är istället gjorda för att förbrukas. Dessutom får man som kund hos mig personliga, unika möbler som inte finns i tusentals hem. Kan det bli mycket bättre?

 

Foto:Sarh Maple
Foto:Sarah Maple